Loading

Τι έγγραφα χρειάζεται ένας γάμος

από στην κατηγορία
1987

Τα δικαιολογητικά του θρησκευτικού γάμου

  1. Δημοσίευση του γάμου σε εφημερίδα,την οποία θα προσκομίσετε στην εκκλησία όπου θα τελεστεί το μυστήριο. Το κόστος διαφέρει από εφημερίδα σε εφημερίδα .

  2. Παράβολο από την εφορία (κόστος 15 ευρώ)

  3. Πιστοποιητικό αγαμίας και ασχέτου συγγένειας για τον καθένα ξεχωριστά,το οποίο εκδίδεται από την ενορία που ανήκετε. Για την έκδοση του θα χρειαστούν δύο μάρτυρες με τις αστυνομικές τους ταυτότητες, δύο υπεύθυνες δηλώσεις που συμπληρώνονται από τον εφημέριο σχετικά με τον τόπο κατοικίας σας και κληρικόσημο των 2 ευρώ για κάθε πιστοποιητικό ξεχωριστά,το οποίο διατίθεται από τον εφημέριο. Σε περίπτωση που έχετε τελέσει πολιτικό γάμο μεταξύ σας πρέπει να προσκομίσετε τη ληξιαρχική πράξη αυτού ενώ σε περίπτωση διαζυγίου ή χηρείας το διαζευκτήριο ή το πιστοποιητικό χηρείας αντίστοιχα.

  4. Πιστοποιητικό γεννήσεως βαπτίσεως, το οποίο εκδίδεται από τα Κ.Ε.Π. ή από το δήμο σας, με την προσκόμιση της αστυνομικής σας ταυτότητας.

  5. Πηγαίνετε στην εκκλησία όπου θα τελεστεί ο γάμος σας για τις άδειες γάμου μαζί με τα δύο πιστοποιητικά αγαμίας,το φύλλο της εφημερίδας με την αναγγελία του γάμου σας, το παράβολο της εφορίας και τις αστυνομικές σας ταυτότητες. Εκεί ο υπεύθυνος ιερέας θα σας ετοιμάσει τα απαραίτητα έγγραφα για την άδεια του γάμου και θα υπογράψετε την αμετάκλητη δήλωση για το επώνυμο των των παιδιών σας.

  6. Τελευταίο σας βήμα είναι η επίσκεψη στην αρχιεπισκοπή της ενορίας που θα γίνει ο γάμος, με όλα τα παραπάνω δικαιολογητικά έτσι ώστε να επικυρωθεί η άδεια γάμου.

Τα δικαιολογητικά του πολιτικού γάμου

  1. Αίτηση (έντυπα αιτήσεων χορηγούνται από τον Δήμο).

  2. Ληξιαρχική πράξη γεννήσεως η οποία εκδίδεται από τα Κ.Ε.Π. ή τον Δήμο σας με την αστυνομική σας ταυτότητα.

  3. Υπεύθυνη Δήλωση (άρθρο 8, Ν. 1599/1986) στην οποία βεβαιώνεται ότι:

    * Δεν υπάρχουν κωλύματα γάμου βάσει των άρθρων 1350, 1351, 1352, 1356, 1357, 1360 του Αστικού Κώδικα.
    * Είστε κάτοικος Δήμου.......
    * Αν τελείτε 1ο , 2ο γάμο κ.τ.λ.

  4. Αναγγελία γάμου σε Ημερήσιο Τύπο

  5. Παράβολο από την εφορία.

  6. Δύο (2) ενήλικοι μάρτυρες ανεξαρτήτου βαθμού συγγένειας με τους μελλόνυμφους, οι οποίοι θα πρέπει να έχουν μαζί τους τις αστυνομικές τους ταυτότητες.


Σε περίπτωση που είστε διαζευγμένοι θα χρειαστεί να προσκομίσετε το διαζευκτήριο, αν πρόκειται για ανήλικους η δικαστική απόφαση και για αλλοδαπούς φωτοτυπία διαβατηρίου και βεβαίωση ότι δεν υπάρχουν κωλύματα γάμου με τον/την  ενδιαφερόμενο/νη που πρόκειται αντίστοιχα να τελέσουν πολιτικό γάμο. Τα παραπάνω δικαιολογητικά θα εκδοθούν από το προξενείο τους στην Ελλάδα και ύστερα θα μεταφραστούν στα ελληνικά (τα ονόματα πρέπει να είναι γραμμένα με ελληνικούς χαρακτήρες).


Οι μελλόνυμφοι θα πρέπει να δηλώσουν πριν το γάμο το επώνυμο των παιδιών που θα γεννηθούν (του πατέρα, της μητέρας ή και των δυο - Όχι όμως περισσότερα από 2 επώνυμα).